Collectie Stichting Kasteel Rechteren

Beschilderde Hollandse kast

Beschilderde Hollandse kast
Beschilderde Hollandse kast: 'lange jacht' decoratie
Beschilderde Hollandse kast

Beschilderde Hollandse kast

Laat 17e vroeg 18e eeuw, mogelijk Molkwerum

Deze kast met Bijbelse voorstellingen en door strikken opgehangen guirlandes – een favoriet motief van het Hollandse classicisme – is een prachtig voorbeeld van een zogenaamde witwerkerskast. Witwerkers waren meubelmakers die uitsluitend met grenen werkten, in tegenstelling tot de leden van diverse schrijnwerkersgildes die met eikenhout werkten.

De gladde oppervlakken en de lichte kleur van het grenen of vurenhout maakten deze kasten bij uitstek geschikt voor beschildering. De motieven en decoraties die werden gebruikt zijn weer geïnspireerd door het beeldhouwwerk dat op de kostbaardere eikenhouten kasten werd gebruikt. Zo zien we op de lade een zogenaamde “lange jacht”, maar ook de Bijbelse panelen komen vaak voor als reliëf snijwerken op eikenhouten vierdeurs kasten uit de eerste helft van de 17e eeuw.

Het Zuiderzee museum heeft in zijn collectie een kast met een iets eenvoudiger opbouw maar toch ook zeer vergelijkbaar in zijn decoratie. De kast wordt door het museum toegeschreven aan het dorp Molkwerum, een dorp net onder het bekendere Hindeloopen, aan de Zuiderzee.