Collectie Stichting Kasteel Rechteren

Mythologische voorstellingen

De ontvoering van Europa
Mercurius en Argus bewaken Io

Twee doeken geplaatst boven de deuren van de eetzaal voorstellende de ontvoering van Europa en Mercurius en Argus bewaken Io

Hendrik ten Oever (1639-1716), olie op doek

De schilderijen werden in opdracht van Johan Zeger van Rechteren samen met een derde werk voorstellende Andromeda door ten Oever geschilderd voor Kasteel Rechteren, ze zijn geleverd in de jaren 1698-1699 en vormden een herinnering aan de jaren die Johan Zeger in Engeland had doorgebracht voor Koning Willem III.
 
Andromeda was het onderwerp van een kleine rel nadat deze door Jacqueline Henriette Gravin van Rechteren Limpurg – van Rechteren Appeltern was uitgeleend voor de groots opgezette Geschiedkundig-Overijsselse Tentoonstelling in het provinciehuis te Zwolle in 1882. Al snel bleek dat de commissie dit schilderij uit preutse overwegingen niet had opgenomen in de tentoonstelling. Zij hadden daarbij verzaakt dit tijdig aan Jacqueline Henriette te laten weten. Niet alleen zond zij een brief naar de Zwolse Courant waarin zij de commissie betichtte van kleinburgerlijk moraal, ook stelde zij voor de duur van de tentoonstelling het schilderij ten toon in de etalage van de Zwolse antiquair Roosendaal.
 
Het ensemble van deze drie schilderijen bleef samen tot de late jaren 50 van de twintigste eeuw toen de eetkamer grondig werd gerenoveerd in Louis XVI stijl, en het schoorsteenstuk van Andromeda dat kwalitatief het minst van de drie werken was, werd verkocht aan Hannema de Steurs. Het is nu nog steeds op het Nijenhuis in Heino te zien.